Foodie
Sustenabilitate prin gătit!

Ce este foodie?

Ecologia, sănătatea și educația sunt valori deja aproape atât de universale că uneori devin propriul lor sabotor printr-un proces foarte comun: moralizarea. Noi, tinerii, știm deja că ar trebui să protejăm planeta, să mâncăm mai sănătos și să învățăm mai mult, de ce totuși o facem așa de puțin?

Foodie a venit să exploreze exact acest mister creând o ecoexperiență multisenzorială care să educe tinerii din comunitatea noastră în salvarea mediului printr-un atelier tematic de gătit.

Ce face Foodie să fie deosebit de relevant?

Ecocivism prin bucătărie: Am pus tinerii în contact cu un bucătar din partea unui restaurant local cu o componentă ecologică și aceștia au dezvoltat împreună cu bucătarul rețete proprii eco friendly care să fie în același timp delicioase. Mulți tineri din comunitatea noastră pornesc de la impresia că, pe lângă reciclare, nu prea poți face multe lucruri care să protejeze mediul de acasă. Dar noi credem că unul din spațiile unde tinerii și comunitatea pot salva mediul este în bucătărie, și am arătat asta tinerilor prin gătitul prietenos cu mediul.

Ecocivism prin educație non-formală: Mâncarea gătită a fost servită în cadrul unei mese tematice, în care tinerii au discutat liber și coordonat de către organizatori despre ce protejarea mediului, ce s-a întâmplat și importanța prevenției risipei alimentare. Și credem că acest lucru este extrem de important pentru tineri, deoarece în toate activitățile de mediu lipsește elementul de “cool”. Prin proiect, tinerii au socializat și au creat mâncare de-a dreptul instagramabilă.

Ecocivism prin sănătate: Tinerii au folosit alimente sănătoase pentru gătirea unor deserturi delicioase. Și acest aspect este extrem de relevant, pentru că, pentru mulți tineri, există o preconcepție cum că mâncarea bio/sănătoasă nu ar fi la fel de plăcută. Prin acest proiect, tinerii au făcut clătite cu mere din grădini locale.